Horvitz, Jannssen, Luining & Previeux
I will send you a photograph of the sky...
06.09.2008 — 27.09.2008
Installation view I will send you a photograph of the sky for everyday.
Persbericht 20.08.2008
I will send you a photograph of the sky for everyday
Maarten Janssen, David Horvitz, Peter Luining & Julien Previeux

Open: Zaterdag 06.09.2008 t/m zaterdag 27.09.2008
Opening: Zaterdag 06.09.2008, 16.00 - 18.00 uur

Bij de vier getoonde kunstenaars, Janssen, Horvitz, Luining en Previeux ligt de nadruk op het concept. De materialen en presentatievormen zijn in meer of mindere mate ondergeschikt aan het werk zelf. Voor het doorgeven van hun ideeën gebruiken zij simpele materialen die (aanvankelijk) weinig waarde hebben. Zoals een tekst op de muur, een fotootje met een punaise vastgeprikt, een briefwisseling, een opgeschuurd doek, een alledaagse wandeling. Bij alle werken zie je dat de kunstenaars zich sterk bewust zijn van de kracht van taal. Zij vragen de kijker niet om aandacht door sprankelende afbeeldingen, kleuren of spectaculaire installaties maar doen een beroep op de de flexibiliteit van de geest van de beschouwer, door hen te laten ‘lezen’ en zich op die manier te verdiepen in de concepten. ‘I will send you a photograph of the sky for everyday’ laat je door het gebruik van taal en beeldtaal beschouwen en nadenken over de manieren waarop je naar de wereld (en de kunst) kan kijken.

U bent van harte welkom op de opening op zaterdag 6 september om 16 uur.

Maarten Janssen (NL) ontwerpt werkprocessen die er toe leiden de maker als vormbepaler uit te schakelen. Met het gooien van dobbelstenen of draaien van tollen krijgen zijn werken hun vorm. Uitgaande van vaste maten en kleurtheorieën is elk werk te herleiden naar de manier waarop het ontstaan is. Janssen maakt een zo objectief mogelijk beeld waarin geen ruimte is voor een andere interpretatie. Door gebruik te maken van ruimtelijkheid en het tonen van de eigenschappen van het materiaal versluiert hij niets. ‘Het doek moet het doen.’ Hiermee maakt Janssen de schilderkunst en de ‘achterkant van de schilderkunst’ inzichtelijk. In West toont hij een recente serie ruimtelijke werken, nieuwe (dobbel)schilderijen en maakt hij een ‘site-specific’ installatie.
David Horvitz (USA) is kunstenaar, fotograaf en chroniqueur van het dagelijks leven die met opzienbarende korte films en tekstwerken op zijn blog de aandacht trekt. Telkens neemt Horvitz zichzelf als uitgangspunt, zijn wereld kent geen beperkingen. Hij laat zijn absurde (en ook romantische) ideeën en trips financieren door mensen die hem steunen. De hoogte van uw bijdrage bepaalt het werk en in ruil stuurt hij de thuisblijver documentatiemateriaal. Horvitz laat de kijker opnieuw naar de wereld kijken en beseffen dat de mooiste (kunst)werken gratis zijn.
Peter Luining (NL) gebruikt een combinatie van software en performance, realiteit en utopie voor zijn werk. De laatste jaren heeft hij zijn werkgebied uitgebreid door naast het gebruik van software, computerafval en fotografie te gaan wandelen. Zijn dagelijkse tochten zijn uitgangspunt voor zijn nieuwe werk op papier en film in West en digitaal op het internetblog www.ctrlaltdelete.org. Op deze website brengt Luining een ode aan het ‘vergankelijke’ en geeft hij tekst en uitleg aan zaken die een ieder aan zich voorbij laat gaan. Op zaterdag 6 september geeft Luining leiding aan een vrij toegankelijke expeditie/performance, waarmee hij de bezoeker de esthetiek van commercie, verloedering en verval toont.
In het kader van ‘Lettres de non-motivation’ stelt Julien Previeux (FR) vragen over waarde (economisch, symbolisch en taal-kundig) en het begrip van werk en arbeid in het tijdperk van het kapitalisme. Door op geheel eigen wijze een analyse te maken van capaciteiten en het gedrag van mensen streeft Previeux ernaar om, door een reeks non-sollicitatiebrieven, een wereld (gemarkeerd door vergaande ideologische veranderingen) te ontcijferen, waarbij hij tegelijkertijd een (vaak humoristische) manier toont om er mee om te gaan. Al ruim 8 jaar werkt hij op een dagelijkse basis aan het project ‘Lettres de non-motivation’. Meer dan 1000 brieven heeft hij verstuurd, 95% reacties ontvangen, 1 boek gepubliceerd. Delen van het project waren eerder te zien bij Jousse Entreprise, Parijs en op de Internationale Biënnale van Istanbul. Nu voor het eerst in Nederland (in vertaling) bij West.

Met vriendelijke groet, Marie-José Sondeijker

Extra: ‘De ctrlaltdelete kunst expeditie’ - zaterdag 6 september 2008 - 14 uur, duur: ± 1,5 uur, wandelschoenen gewenst. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen beperkt. Aanmelden bij marie-jose@west-denhaag.nl

• Voor persfoto’s, links en deze tekst kunt u kijken op www.west-denhaag.nl
• Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@west-denhaag.nl of 070.3925359