Installation view Constant Dullart: untitled, West, September 2009.

Persbericht 01.09.2009
Jasper Niens & Constant Dullaart
Tentoonstelling: vrijdag 11 september t/m zaterdag 10 oktober 2009
Opening tentoonstelling: vrijdagavond 11 september 2009 19.00 - 23.00 uur

West start in het aankomende seizoen met een tentoonstelling van nieuw werk van Jasper Niens en Constant Dullaart. Wij nodigen u van harte uit aan het Groenewegje 136 in Den Haag voor de opening op vrijdag 11 september 2009 vanaf 19.00 uur.

Jasper Niens (1980, NL) heeft in het najaar van 2007 de ruimte van West‘verbouwd’ door er een grote, zeer dwingende, architectonische installatie in te plaatsen. De manshoge installatie dwong de bezoeker om te participeren zoals bij computerspelletjes waarbij eerst een hindernis overwonnen moet worden voordat de held/bezoeker verder kan gaan. De zware sculptuur werd – door elke bezoeker opnieuw – verschoven om binnen te kunnen komen en het andere deel van de expositie te kunnen zien.
Zelden riep een tentoonstelling bij West zoveel reacties op. Op dit moment is Niens met het object ‘Wall’ vertegenwoordigd op de sculptuurroute van Art Zuid in Amsterdam. Daarvoor bouwde hij een enorme schutting om een openbaar plantsoen op de Minervalaan. Het publiek kan zich via toegangsdeuren in- en uitsluiten van de beschutte (openbare) ruimte. Met opnieuw een installatie waarbij het publiek moet participeren zal Niens, eind september 2009 op Art Forum Berlin, de stand van West vullen. Voor déze expositie bij West maakt Niens een ontregelende, radicale installatie in de achterruimte van de galerie. Deze vormt de basis waarin hij de bezoeker stuurt door middel van afgewogen ingrepen.

Constant Dullaart (1979, NL) zijn werk beweegt zich vaak in een virtuele ruimte en op een receptief niveau. Dullaart manipuleert gevonden materiaal dat door de oorspronkelijke maker de rug toegekeerd is en waarvoor de aandacht verloren is. Dit plaatst hij in een nieuwe context. Populaire websites, bekende symbolen, logo’s en zelfs oude kinderfoto’s keren op verrassende manier terug naar de kijker. Zo programmeert hij in ‘The internet says no’ een hoofdschuddende startpagina van Google en legt hij een collectie aan URL’s aan, genoemd ‘Readymades’. Dullaart was tot eind 2008 resident aan de Rijksakademie in Amsterdam en heeft in mei dit jaar deel genomen aan de groepstentoonstelling ‘Off the Record’ van het Stedelijk Museum op Art Amsterdam.
In West zal hij in een compleet nieuwe installatie het residu tonen van een video-tentoonstelling waarbij de nadruk ligt op ‘geest’ van de beeldende kunst.

Extra: ‘Artist talk’ van Constant Dullaart mét surprise! vrijdag 2 oktober 2009 – 20.00 uur. Deze avond is gratis toegankelijk.

Met vriendelijke groet, Marie-José Sondeijker
Voor meer informatie en persfoto’s kunt u contact met ons opnemen via info@west-denhaag.nl of 070.3925359