Matthijs Bosman
text  | work  | CV
Matthijs Bosman tussen de beroemde Amerikanen

'Freedom' heet de expositie van Den Haag Sculptuur. De beeldententoonstelling, die vandaag wordt geopend, heeft werk van veel gerenommeerde oudere en soms al overleden Amerikanen zoals Donald Judd, Louise Bourgeois, Paul McCarthy, Sol LeWitt en Julian Schnabel. Tussen die reeks grote reputaties staat ook de naam van een jonge Bossche kunstenaar. Matthijs Bosman (32) grinnikt op de vraag hoe hij daar tussen komt. "Ik had al langer het idee om een ijsberg ergens in een stad in een rivier of water te leggen. Mijn Haagse galerie West bracht me in contact met Den Haag Sculptuur. Omdat mijn werk 'Freedom' heet en is geïnspireerd door Amerikaanse politiek, mocht ik meedoen. En, nog mooier, mijn ijsberg kreeg een plekkie in de Hofvijver, dus naast de gebouwen van de Nederlandse regering."

Bosmans kunstwerk heeft als ondertitel 'A Good Story is like an Iceberg - Ernest Hemingway'. Het is inderdaad een citaat van de beroemde Amerikaanse schrijver. Hemingway wilde ermee aangeven dat bij een goed verhaal net zoals bij een ijsberg 7/8 deel niet zichtbaar zou zijn. Bosman: "Het was zijn theorie dat je de lezers 1/8 deel van het verhaal moest aanreiken. De rest hield hij verborgen en kon de lezer zelf invullen. Maar omdat te kunnen laten werken, moest de schrijver zelf heel precies weten waar het verborgen deel over ging. Anders werkt het niet."

Hemingways theorie is toepasbaar op het werk van Bosman. De kunstenaar houdt ervan met zijn beelden de verbeelding van de toeschouwer in werking te zetten en veel over te laten aan de fantasie. Een poëtische zin of een beeld kan als t startpunt functioneren. Ook de ijsberg is bedoeld als kickstart. Het op pontons in de Hofvijver dobberende kunstwerk is opgebouwd uit blokken piepschuim die door Bosman later gemodelleerd zijn tot een ijsberg. Voor de kunstenaar staat de ijsberg symbool voor de Amerikaanse politiek. "Eigenlijk lijkt vrijheid op een Amerikaans product. De VS belooft andere landen vrijheid, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De ijsberg kiest voor de vrijheid, zakt af naar warmere oorden, maar ja, uiteindelijk kiest het daarmee ook voor de ondergang."

Voor Bosman was de deelname aan Den Haag Sculptuur een buitenkans. "Ik ben een enorme fan van Paul McCarthy. Nu zit ik samen met hem in een groepstentoonstelling. Het is te vergelijken met een onbekende muzikant die opeens gevraagd wordt om mee te spelen met zijn favoriete band."

De invitatie voor Den Haag Sculptuur is Bosmans bewijs dat hij op goede koers zit. Bosman wisselt opdrachten af met vrij werk. Binnenkort is tijdens theaterfestival Boulevard een lichtkunstwerk van hem te zien. Eind dit jaar krijgt Bosman samen met de oudere Bossche kunstenaars JCJ Vanderheyden en Marjan Teeuwen een expositie in het SM's in Den Bosch. Bosman: "Ik heb voorgesteld om een circus te maken. Daar zou ik zelf in kunnen optreden. Het wordt mijn eerste presentatie in een museum, dus het moet wel iets bijzonders worden."

Gerrit van den Hoven, 2008

more texts